Συνεδριάζουν σήμερα εκ νέου οι 27 Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ για να συνεχίσουν τη συζήτηση σε σχέση με την υλοποίηση της οικονομικής απάντησης της ΕΕ στην κρίση που προκάλεσε η πανδημία του COVID19. Oι 27 Υπ.Οικονομικών θα εξετάσουν μέσω τηλεδιάσκεψης τα χαρακτηριστικά του προγράμματος SURE της Κομισιόν, το οποίο προβλέπει ότι θα συγκεντρωθούν 100 δισ.Ευρώ μέσω ομολόγων που θα εκδώσει τη Κομισιόν με εγγυήσεις 25 δισ.Ευρώ των Κρατών Μελών. Οι 27 ενδέχεται να ανταλλάξουν απόψεις και για το μελλοντικό ταμείο για την ανάκαμψη.
Την ίδια ώρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνεδριάζει με ψηφιακά μέσα σήμερα και αύριο για να ψηφίσει τα μέτρα που έχει προτείνει η Κομισιόν και έχει εγκρίνει το Συμβούλιο των Κρατών Μελών.
Σημειώνεται ότι η Κροατική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ διοργάνωσε χθες μια άτυπη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Υγείας της ΕΕ. Την προεδρία της τηλεδιάσκεψης είχε ο Željko Plazonić, Υφυπουργός Υγείας, με τη συμμετοχή του Μαργαρίτη Σχοινά, Αντιπροέδρου της Κομισιόν, της Επιτρόπου Στέλλας Κυριακίδου, της Δρ. Andrea Ammon, Διευθύντρια του ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων) και του Noel Wathion, Αναπληρωτή Εκτελεστικού Διευθυντή του EMA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων).
Ο στόχος της τηλεδιάσκεψης ήταν να συζητηθεί η τρέχουσα κατάσταση και τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί ως απάντηση στο COVID-19 στην ΕΕ, να ανταλλάσσουν απόψεις σχετικά με την αποκλιμάκωση των μέτρων και να προβληματιστούν σχετικά με τις μελλοντικές προκλήσεις προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη συντονισμένη προσέγγιση.
Οι υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις ικανότητες των συστημάτων υγείας, καθώς και για το πώς μπορούν να χαλαρώσουν τα μέτρα περιορισμού. Οι 27 συμμερίζονται την άποψη ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα απαιτήσει σημαντικές προσπάθειες, ενώ η αποκλιμάκωση των μέτρων θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική κατάσταση και την ικανότητα του εθνικού συστήματος υγείας σε κάθε κράτος μέλος.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η Επίτροπος Κυριακίδου παρουσίασε τις Οδηγίες για τη βέλτιστη και ορθολογική παροχή φαρμάκων, προκειμένου να αποφευχθούν οι ελλείψεις στην αγορά της ΕΕ κατά τη διάρκεια της επιδημίας COVID-19, και η Δρ. Andrea Ammon παρουσίασε την τελευταία αξιολόγηση κινδύνου του ECDC για το COVID-19.
Ο Αντιπρόεδρος Σχοινάς και η Επίτροπος Κυριακίδου έδωσαν μια επισκόπηση του ευρωπαϊκού χάρτη πορείας για την άρση των μέτρων περιορισμού του κορωνοϊού, και τόνισαν τις βασικές αρχές του, ιδίως τα επιδημιολογικά κριτήρια, την επαρκή χωρητικότητα του συστήματος υγείας, την κατάλληλη ικανότητα παρακολούθησης, τα μέσα δοκιμών μεγάλης κλίμακας, την ικανότητα παρακολούθησης και ανίχνευσης. Τόνισαν επίσης τη σημασία της αλληλεγγύης και της συντονισμένης προσέγγισης.
Τέλος, η Προεδρία τόνισε για άλλη μια φορά ότι παραμένει αποφασισμένη να συνεργαστεί με τα κράτη μέλη και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για τη διευκόλυνση της κοινής προσέγγισης για την έξοδο από στρατηγικές με στόχο τη μείωση του κοινωνικοοικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας
Χθες το Συμβούλιο των Κρατών Μελών σε διαφορετική σύνθεση, ενέκρινε έναν κανονισμό που θεσπίζει ένα πανευρωπαϊκό σύστημα ταξινόμησης, ή αλλιώς “ταξινομία”, που θα παρέχει στις επιχειρήσεις και στους επενδυτές μια κοινή γλώσσα για τον προσδιορισμό των οικονομικών δραστηριοτήτων που θεωρούνται περιβαλλοντικά βιώσιμες.
Η ταξινομία θα επιτρέψει στους επενδυτές να αλλάξουν τη στόχευση των επενδύσεών τους προς πιο βιώσιμες τεχνολογίες και επιχειρήσεις. Αυτό θα συμβάλει αποφασιστικά ώστε η ΕΕ να καταστεί κλιματικά ουδέτερη έως το 2050 και να επιτύχει τους στόχους της συμφωνίας των Παρισίων για το 2030. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40%, για την οποία η Επιτροπή εκτιμά ότι η ΕΕ πρέπει να καλύψει επενδυτικό κενό περίπου 180 δισ. ευρώ ετησίως.
Το μελλοντικό πλαίσιο θα βασίζεται σε έξι περιβαλλοντικούς στόχους της ΕΕ:
1) μετριασμός της κλιματικής αλλαγής,
2) προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή,
3) βιώσιμη χρήση και προστασία των υδατικών και των θαλάσσιων πόρων,
4) μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία,
5) πρόληψη και έλεγχος της ρύπανσης,
6) προστασία και αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων.
Η ταξινομία για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή σε αυτή θα πρέπει να θεσπιστεί έως το τέλος του 2020, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή της έως το τέλος του 2021. Για τους τέσσερις άλλους στόχους, η ταξινομία θα πρέπει να καθοριστεί έως το τέλος του 2021 προς εφαρμογή έως το τέλος του 2022.
Η σημερινή απόφαση εγκρίθηκε με γραπτή διαδικασία, δηλαδή το Συμβούλιο ενέκρινε τη θέση του σε πρώτη ανάγνωση. Ο κανονισμός πρέπει τώρα να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε δεύτερη ανάγνωση προτού δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα και τεθεί σε ισχύ.
Τέλος χθες (15 Απριλίου 2020), οι Υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν μέσω ασφαλούς τηλεδιάσκεψης για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα της Συμμαχίας για την καταπολέμηση του Covid-19.
Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg σημείωσε ότι “η κρίση έδειξε ότι τα έθνη μας είναι ανθεκτικά και ενωμένα, οι στρατιωτικοί μας διαδραματίζουν ήδη βασικό ρόλο στην υποστήριξη της εθνικής πολιτικής προσπάθειας και χρησιμοποιώντας μηχανισμούς του ΝΑΤΟ, οι Σύμμαχοι βοηθούν ο ένας τον άλλον για να σώσουν ζωές. “
Όπως ανακοινώθηκε, ο Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής της Ευρώπης του ΝΑΤΟ, στρατηγός Tod Wolters, συντονίζει τη στρατιωτική υποστήριξη για την αντιμετώπιση του ιού. Αυτή περιλαμβάνει την αντιστοίχιση αιτημάτων υποστήριξης με προσφορές από Συμμάχους και συνεργάτες και τον συντονισμό της μοναδικής στρατηγικής ικανότητας αεροπορικής μεταφοράς του ΝΑΤΟ, η οποία παρέχει εκατοντάδες τόνους επειγόντως απαραίτητου εξοπλισμού στα σημεία που απαιτούνται.
Οι Υπουργοί συζήτησαν τη σημασία της αντιμετώπισης αυξανόμενων επιπέδων παραπληροφόρησης και προπαγάνδας από κρατικούς και μη κρατικούς φορείς. “Οι Σύμμαχοι συνεργάζονται στενά για να εντοπίσουν, να παρακολουθήσουν και να αποκαλύψουν αυτά τα ψέματα”, ανακοινώθηκε.
Οι Υπουργοί εξέτασαν επίσης τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κρίσης για το ΝΑΤΟ, τις επιχειρήσεις του και την κύρια αποστολή του να προστατεύσει σχεδόν ένα δισεκατομμύριο πολίτες του. Το ΝΑΤΟ δεσμεύεται να διασφαλίσει ότι αυτή η κρίση υγείας δεν θα εξελιχθεί σε κρίση ασφάλειας διατηρώντας μια ισχυρή αποτροπή και άμυνα, δήλωσαν οι σύμμαχοι.
Πηγή: ΚΥΠΕ